Activiteit

Expositie Barbara Guldenaar

26 augustus

Over de kunstenaar Barbara Guldenaar, geboren 1971
Eilanden van water.

Het schatgraven in de tentoonstelling voor het eiland de Woude komt vanuit een reis door haar eigen atelier. Alle dozen door-struinen en flink opruimen, dat is ook in een atelier af en toe hard nodig. Het natuurverschijnsel ‘eiland’ heeft een bijzondere plek in Barbara’s geschiedenis. Haar vader komt uit de ‘Gordel van smaragd’ dat is de bijnaam van Nederlands Indië. De bijnaam combineert de schoonheid van de natuur van Indonesië met het feit dat het een uitgestrekte archipel is. Het land bestaat uit 14572 eilanden en is daarmee ’s werelds grootste eilandenstaat. De aquarellen van Barbara Guldenaar beginnen altijd met een natte vlek, ook wel een eiland van water. Elk eiland is het begin van een nieuw verhaal.

Oosterse invloeden komen van alle kanten het leven van Barbara Guldenaar binnen, via haar bloed, via de liefde, via de liefde voor oosterse kunst, en haar passie voor koken, en door de beoefening van yoga.

 

 

Tekenen is voor Barbara Guldenaar een noodzaak. Het tekenen zelf is uitvinden, bouwen, de constructie maken. De kleuren geven gewicht, helder blauw tegenover lichtgevend oranje gaan samen trillen, die energie, die wil ze laten dansen. Water speelt een belangrijke rol in haar werk. De eigenschap van water maakt het mogelijk heel zachte overgangen te maken in kleur. De kleuren zijn vloeibaar, ze zijn de emotie binnen de grenzen van het vlak. De tekeningen zijn dragers voor verhalen; de communicatie over en weer tussen mens en dier, wie lokt wie? Magische vragen die het leven licht maken.

Guldenaar is gefascineerd door oude technieken zoals raku-stoken, ambachtelijk mallen maken en daar keramische objecten mee gieten. Het zelf kweken van groente en fruit op haar moestuin, geven ook vorm aan deze driedimensionale wereld, de oogst mag dan ook gewoon eerst meedoen in het atelier. Dit leverde de afgelopen jaren heel wat vormen uit deze eindeloze zee, een coeur de boeuf, een vijg, en een ui, en uit de zee een krab, een zalm, een schelvis en een kabeljauw.

De stillevens op tafel verbinden de wereld van de tekening met de tastbare driedimensionale wereld. Het is fantastisch om een stilleven voor een tekening te maken.

Opleiding
Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam (1993-1997) autonoom sculptuur

Barbara Guldenaar woont en werkt in Krommenie. Geeft les op verschillende locaties, in de Werkplaats te Krommenie en bij Crea aan de UvA in Amsterdam.

 

www.studiozap.nl

info@barbaraguldenaar.nl

www.barbaraguldenaar.nl

Werkplaats Noorderhoofdstraat 45 te Krommenie

Atelier Noorderhoofdstraat 37A

06-19050102