Ook dit jaar worden er weer 5 exposities gehouden in kerkje De Kemphaan.
Link naar de website van Dominique klik hier
Link naar de website van Annemarie klik hier
Carl van Hees (1964)
Doorgaans maakt glasvormgever Carl van Hees driedimensionale objecten. Van Hees reist regelmatig af naar de glasfabrieken op het Venetiaanse eilandje Murano waar hij staven glas in bundels koopt.
In de fabriek wordt over de samenstelling van kleur zeer geheimzinnig gedaan. Het is familiegeheim
“Het glas wat daar vandaan komt, is heel zacht en smelt mooi in. Ik ga er heen om de kleuren in het echt te zien en het mysterie dat er omheen hangt, maakt de reis nog meer de moeite waard.”
Met een achtergrond in de mode is tactiliteit van zijn materiaal van groot belang. “Het is net als bij stoffen, je wilt de dikte voelen of het fluweelachtige omdat je wil weten hoe iets valt.” Zijn kennis van kleur, patroon, structuur en ritme spelen altijd een uitermate grote rol in zijn werk. De basis van de definitieve vorm wordt gevonden in stapeling van grondvormen; dit kunnen gevonden vormen zijn of een zelf gecreëerde vorm van piepschuim. Hij maalt het glas met een gietijzer gehaktmolen tot grotere, kleinere korrels en glaspoeder om het vervolgens te fusen, met het glaspoeder wordt er uiteindelijk een meer keramisch effect verkregen . “Ik bewerk het glas zo dat het niet meer erop lijkt, maar een begeerlijke oppervlakte krijgt, die je wilt aanraken.”
Als student op de Rietveld academie zocht Van Hees een bijbaan om de jaar bijdrage te financieren en via, via kon hij aan de slag bij iemand die een glasatelier ging opzetten. “Zij werkte met een machine die draadjes van glas trekt, ik had nog nooit zoiets gezien. Ik heb me opgesteld als spons en alles geabsorbeerd wat zij me kon leren.”
Vreemd genoeg wil hij er lange tijd niets mee te maken hebben in zijn eigen carrière en als modemens focust hij zich op de laatste creaties in de jachtige wereld van fashion.
“Ik heb er altijd met een grote cirkel omheen gedraaid tot ik er niet meer omheen kon. Want het werken met glas is net als besmet raken met een virus, de glasvirus, het is mijn zeggingskracht, dit is mijn uitlaatklep. Glas zat gewoon altijd al in mijn profiel en ik heb met dit materiaal ruimte voor ademhaling. De vormentaal blijft hetzelfde: het komt binnen via je hersenen en verlaat je via je handen.”
Carl. Glassstudio
carlvanhees@xs4all.nl
www.carlvanhees.com
Chrystl Rijkeboer presenteert ‘CHAOS’ in het kerkje ‘De Kemphaan’ op eiland De Woude.
Influencers, big tech, populisten en dictators hebben steeds meer invloed op het leven van de massa.
Met hun onwerkbare ideeën en theorieën veroorzaken ze verdeeldheid en chaos waarvan ze persoonlijk voordeel hebben. Het lijden van ‘hun’ volk interesseert ze niets. De keramische beelden van Rijkeboer zijn een persoonlijke visie hierop. De beelden zijn figuratief en karikaturaal, met de nodige dosis zelfspot. Veel beelden hebben dierenkoppen, verwijzend naar dieren in fabels. De dierenkoppen of maskers, laten hierdoor de banaliteit en het absurdisme nog duidelijker naar voren komen.
In de tentoonstelling ‘CHAOS’ laat Rijkeboer werken zien van de afgelopen 7 jaar.
Te zien zijn onder andere werken over: ‘Samenleven tijdens Corona’, Moeders die hun kroost in moeilijke omstandigheden nauwelijks veiligheid meer kunnen bieden en een ‘Trump figuur’, die samen met zijn kompanen de massa de verdoemenis instort.
Chrystl Rijkeboer is 3D kunstenaar, afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Zij woont en werkt in Haarlem. www.rijkeboer.com
De expositie is tijdens het pinksterweekend op 7, 8 en 9 juni open van 12.00-17.00 uur waarbij de kunstenaar aanwezig is
Serieuze zaken
Twee vrouwen die het leven ernstig nemen
Verwijst niet alleen naar de cult-klassieker uit 1943 van de Amerikaanse schrijfster Jane Bowles, maar ook naar de begintijd van de twee kunstenaars die dit weekend een selectie van recent werk tonen. Sinds hun academietijd werken de twee bij tijd en wijle samen aan kunstprojecten. Hoe grondig hun werk ook van elkaar verschilt, de insteek is dat ze van verhalen houden, van figuratief, van absurd en van lichtvoetigheid.
Anneke Harmsen is beeldend kunstenaar en werkt met keramiek. Haar beelden zijn verhalend zonder al te letterlijk te zijn en niet zelden met een knipoog. Voor deze expositie werkt zij een persoonlijk thema uit waarin een haas en de tijd een hoofdrol spelen. De haas is een metafoor voor haar zoon die haast had om iemand anders te zijn, maar zich geen tijd gunde om iemand te worden. In haar kenmerkende lichte stijl, snijdt zij een serieus onderwerp aan om juist het zware hanteerbaar te maken.
Marike Vierstra is romanschrijver en tekenaar. Ze werkt aan een graphic novel over het leven van een verstandelijk beperkte man. Deze man is als personage tijdens de expositie te zien op een meterslange strip: De Slag In Het Museum Boijmans. De strip is geïnspireerd is op het beroemde Tapijt van Bayeux, een geborduurd verhaal uit 1068. De naïeve ‘teken’-stijl op dit tapijt vinden we ook terug in de hedendaagse strip van Vierstra. In de kantlijnen boven en onder het lopende verhaal staan, net als bij ‘Bayeux’, tekeningen die achtergrond geven aan de personages. Het is een try out, er moet nog een metertje of vier bij getekend worden, maar van de eerste vijf meter willen we u alvast laten genieten. Verder zijn er van Vierstra’s hand kleine acrylschilderijen te zien.
Op 19 en 20 juli in kerkje de Kemphaan, De Woude, de tentoonstelling Serieuze zaken. Openingstijden van 12.00-17.00
Drie Zaanse keramisten,
Tonnie (Tonnieskeramiek),
Angelique (Zussieshand)en
Fimke (FimKERAMIEK) hebben een uit de hand gelopen hobby: KERAMIEK
Een ontmoeting op de socials leverde een K(L)EILEUKE VRIENDSCHAP op.
Met ieder een eigen stijl, gebruik van glazuur en technieken zijn ze uniek op hun eigen manier. Zij delen ervaringen en inspireren elkaar. Kortom: zij worden BLIJ VAN KLEI !
Begin dit jaar organiseerden zij een KERAMIEK FAIR in de Vermaning in Wormerveer en dat werd een geweldig succes. Zoals zij zelf zeggen, “we zitten elkaar niet in de weg, we versterken elkaar”. Het publiek was enthousiast over de gezellige en ongedwongen sfeer.
Wilt u hun werk ook ontdekken, bewonderen en/of kopen? Dat kan !
In het weekend van 16 en 17 augustus 2025 (11-17 uur) komen de keramisten met hun mooiste creaties naar het sfeervolle kerkje
De Kemphaan op het eiland De Woude en hopen zij op een net zo enthousiast publiek als in Wormerveer.
De toegang is GRATIS
Locatie: Kerkje De Kemphaan op eiland De Woude.