Nieuws

De Woude een eiland vol verhalen

26 september 2021

Dick Beets en Cora Bruin schrijven een boek over ons prachtige eiland De Woude. Het boek verschijnt in het voorjaar 2022. Inschrijven kan nu!

De kosten bedragen 25 euro exclusief eventuele verzendkosten. Inschrijven kan door een mail te sturen naar boek@dewoude.net

Waarom dit boek?

Dick Beets en Cora Bruin, auteurs van het boek hebben beide, vanuit het verleden, een speciale band met het eiland en herinneren zich hoe De Woude een agrarische gemeenschap was waar de boeren met hun schuitjes met melkbussen en pramen met vee en hooi vanuit het land naar de boerderijen varen. De boeren zijn verdwenen, maar voor wie nu een wandeling door het dorp maakt, is de sfeer van vroeger nog voelbaar. In de Westwouderpolder lijkt de tijd even stil te staan. Wij wilden een boek maken om de geschiedenis van dit unieke eiland voor altijd te bewaren en iedereen het kan lezen.

 

We hebben verhalen gevonden over een schooltje dat op het eiland heeft gestaan, de notulen en rekeningboeken van het polderbestuur doorgespit, verslagen gelezen over overstromingen, verhalen over de kerk, het café, de vele neringdoenden, het boerenleven, branden en de brandweer, de oorlogstijd en nog veel meer. En vooral ook heel veel fotomateriaal.

Interviews met bewoners die geboren en getogen zijn op het eiland geven ons een beeld van het agrarische leven zoals het was, en hoe het veranderde. De ‘nieuwkomers’ vertellen waarom zij willen wonen op het eiland dat alleen met een pontje bereikbaar is. De liefde voor het eiland heeft een sterke band gevormd tussen oude en nieuwe bewoners, al is het soms even zoeken.

 

Als voorproefje hierbij twee stukjes uit het boek.